Otobüs otobüs Cumartesi Panel'e otobüs!


Futbolun sadece bir oyun olmadığı günümüzde, tribünlerde renklerin kardeşliğini ve egemen erkek diline karşı başka bir dilin de var olabilmesi için emek üreten ForzaLivorno forum sitesi, 05 Aralık 2009 günü İstanbul Makine Mühendisleri odasında panel düzenleyecek. Panelin ana konusu Başka Bir Futbol Kültürü Mümkün mü?

ForzaLivorno.org 3. senesinde endüstriyel spora karşı bilinç oluşturma kaygısıyla birçok etkinlik düzenledi. Spor müsabakaları, paneller, piknikler, dergi çıkarma ve bunun gibi birçok etkinlik düzenleyerek endüstriyel spora karşı bir bilinç oluşturma kaygısı taşıdı. Bu yüzden bu yöndeki tartışmaların başlatıcısı ve takipçisi olmaya çalıştı.

İtalya’nın liman kenti Livorno’nun takımı olan A.S. Livorno, sahip olduğu taraftar kitlesi ve endüstriyel futbol karşıtı duruşu bu projeye ilham kaynağı olmuştur. Kişisel çabalar sonucu kurulan “forum sitesi” aracılığıyla bir araya gelen bizler, zamanla sanal ortam birlikteliğini tribünlere ve sporun var olduğu tüm yaşam alanlarına taşıma hedefinde oldu. Ve geçen sürede bunu mütevazi adımlarda olsa başardı.

ForzaLivorno “taraftarizm” ile “taraftarlık” arasındaki ayrımı önemdi. Takımları putlaştıran zihniyeti kırmaya çalıştı. Taraftarlığı “zevk” için para ödeyen bir tür müşterilik olarak tanımlamadı. Taraftarı, bir takımı takım yapan ve bunu karşılıksızlık ilkesine göre, gönüllülük temelinde yapan olmazsa olmaz öge olarak gördü, takımın bir takımın varoluş sebebi olduğunu gösterdi.

Özellikle futbol denen spor çeşidini beğenen, seven ve oynayan kişiler olarak futbolun, kolektif, beraberlik ve birlikte hareket etme bilincini aşılayan ve insanların bedensel ve zihinsel gelişimini sağlayan bir araç olarak gördü. Kapitalist sistem her şeyi metalaştırdığı gibi, futbolu da metalaştırmakta ve onu insan üzerinden kar etmek için kullandığını deşifre etti. Ve buna devam ediyor.

5 Aralık 2009 Cumartesi 14:00’da şovenizmden ve sömürüden, kısacası bunun kaynağı serbest piyasa ekonomisinden arındırılmış bir futbol kültürünün münkün olup olmadığını masaya yatıracağız.

Futbola “soldan” bakanlar, mevcut futbol kültürünü değiştirme noktasında nasıl bir mücadele perspektifine sahip olmalı? Tribünlerdeki ırkçı şovenist dil ile mücadele için neler yapabiliriz? Buradan yola çıkarak nasıl bir futbol kültürü yaratabiliriz? Bu soruları hep beraber panelistlerimizle yanıtlamaya çalışacağız. Panelimize davetlerimizi kırmayan yazarlarımız:

Bawer Çakır (bianet.org sitesi yazarı)
Emine Özcan (bianet.org sitesi yazarı)
Kıvanç Koçak (Radikal Gazetesi Yazarı)
Bağış Erten (Radikal Gazetesi Yazarı)
Ahmet Tulgar (Birgün Gazetesi Yazarı)
Melih Şabanoğlu (Spor Araştırmacısı, Spor Yazarı)

Panelimize tüm sporseverler davetlidir.


5 Aralık 2009 Cumartesi
Saat: 14:00

Katip Musrafa Çelebi Mah. İpek Sok. Bo: 9/2 Beyoğlu - İSTANBUL 0212 4448666

Share on Google Plus

About Semt Aşığı

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 yorum: