Tarihte Bugün "1958"

Tarih: 02.03.1958
Kaynak: Milliyet Arşiv

Beykoz: 3 - Adalet: 0

"Tarihte Bugün" yazılarımı belli periyodlarla yazmıyorum ama o gün galip geldiğimiz hatta haberimizin yayınlandığı maçları bulmaya çalışıyorum. Tesadüfi bir şekilde hep Adalet maçları denk gelmiş. Tarihimizin en büyük zaferi olan Atatürk Kupası 'nın bir önceki sahibi Adalet. Adalet 'i hep yendiğimiz düşünülmesin 1957 deki maçta 4-1 yenilmişiz. Bu maçı rövanşında da 3-0 yenilmişiz. Bu kadar gereksiz bilgiden sonra "Rakibe saygı".

Beykoz Kalede Necmi Mutlu , Defans da Rauf Başaran, İsmet Berberoğlu ,Ziya Baydar , Nusret Ülük ve Mehmet Ekerbiçer, Orta Sahada Günay Kayarlar, Mustafa Yürür, Abdullah Matay, Hasan Ünal, Tek forvet Nusret Dalgakıran 11 'i ile sahaya çıkmıştı.
Teknik Patron Rebii Erkal; 13 Sezon antrenörlük yapıp 4 takım değiştirmiştir. İlk 5 sezonu Vefa ile geçirmiş, 52/53 Sezonunda İstanbul Profesyonel ligibnin açılmasıyla Beyoğlu 'nda 3 sezon geçirdikden sonra 57/58  sezonun ortasında Şeref Görkey 'in yerine ( Sezonun Şampiyonu olacak olan Galatasaray' a 5-0 'lık gibi kötü bir malübiyet alınınca Şeref Bey'in görevine son verilmiş) Beykoz' un başına geçmiştir. Tesadüf 'ün böylesi Galatasaray - Beykoz maçında görevine son verilen Şeref Bey, Galatasaray - Adalet maçı sonrası Lazslo Szkelly 'nin ayrılmasıyla Adalet 'in yeni teknik sorumlusu olur. 1 Ay sonrada eski takımı Beykoz' a karşı sahaya Kalede Sebahattin Ünlü, Defans Ayhan,Fahri , Gökçen , Selahattin, Orta Saha da Nihat , Güngör, Mete , Mehmet Ali Has, Forvette ise Erol Orhon ve Mesut Kaki 11'ini sahaya sürmüştür.
Rabii Erkal 57/58 Sezonunda Baykoz adına 13 maçda 5 Galibiyet , 7 Malubiyet , 1 de beraberlik almıştır.
Bu maçda 2 Gol atan Nusret Dalgakıran Beykoz Tarihinin en skorer 3. Forvetiydi. Futbol hayatı boyunca 2. Dalyasını yapamadan 199. maçda son vermiştir. Bunların 196 sında Beykoz formasını terletmiş 14 sezon top koşturmuştur. 54 gol ile 4 maçta 1 gol ortalamasını yakalamış. 63/64 Sezonunda sadece 3 Maç feriköy forması giymiş. 3 yıl futbola ara verip 38 yaşında 67/68 sezonun da Beykoz ile futbola geri dönsede sadece 2 maç oynaya bilmiştir.

Kalemiz de ise 3 sezonda 48 maç forma giyen daha sonra Beşiktaş'a transfer olup Şampiyonlar Liginde kale koruyan gencecik bir adam Necmi Mutlu vardı. Bu sezon onun Beykoz kariyerinin son sezonuydu.
3. Golün sahibi defans oyuncusu Nusret Ülük; Beykoz da yetişmiş, Beşiktaş' a transfer olmuş, Akdeniz oyunlarında milli formayı giymiş o sezon Beykoz' a geri gönmüştü.
İlginç kariyerli bir diğer oyuncumuz Abdullah Matay; Fenerbahçe ile 51/53 ve 52/53 sezonlarında 30 maça çıkıp 3 sezon futbola ara verip 56/57 sezonunda Beykoz ile futbola geri dönmüştür. Beykoz formasıyla 171 maç ve 33 gol ile kariyerini tamamlamıştır. Son sezonunda 35 yaşında 35 maç oynamıştır. Beykoz tarihinin 33 gol ile en skorer 6. oyuncusudur.
Bu maçda Adalet forması giyen Mehmet Ali Has; aslında bir Beykoz efsanesidir. Kariyerinde 9 sezon Beykoz , 8 sezon Fenerbahçe forması giymiştir. Beykoz adına 118 maç ve 25 gol ile Beykoz tarihinin en skorer 7. oyuncusudur.


Mihtat Paşa stadını dolduran 9329 kişi gişelere 22.576 TL hasılat bırakmıştı. Hakemler Faruk Talu, Muvvahit Afir, Semih Zoroğlu Güzel ve güneşli bir günde zemininde futbola elverişli olduğu kararını vermişti.

Beykoz takımı oyuna müthiş süratli başlıyordu. Hasan ve Günay ile sağlı sollu Beykoz akınlarına Adalet savunması bir tedbir alamıyordu.
Dakika 18 olduğun da hızlı hücum ile sahayı kat eden Beykoz oyuncuları topu Mustafa ile buluşturdu. Mustafa orta sahayı geçtiğinde hafif çaprazında duran Nusret Dalgakıran' nın koşusunu gördü. Karşısında Adalet savunmacısı Selahattin'i gördü şık bir çalımla onu sola yatırdı. Havadan defansın arkasına doğru Nusret'in koşu yoluna topu attığında Adalet oyuncuları yanından fırtına gibi geçen Nusret' e yetişmeleri imkansızdı. Kaleci ile karşı karşıya kalan Nusret Sol ayağının içi ile topu durdurmadan çok sert bir vuruşla kalecinin solundan topu uzak köşeye bıraktı.
Bu golü çok tehlikeli 2 atak takip etti. Fakat son paslardan dolayı bu ataklardan gol çıkmadı. Oyunun hakimiyeti Beykoz daydı. Orta sahada Adalet takımı atak için hazırlanırken. Orta sahada topu kaptık.


Orta sahadan seken top Adalet savunmacılarının arasına düştü. Tam göbekden giden topu takip eden mustafa topla buluştu. Adalet savunması karşısındaydı. Hepsi üstüne geliyordu. Şut atacak mesafeyi kendinde buldu. Şutunu çekti fakat defansdan müdahale geldi. Mustafanın yarattığı tehlikeyle Nusret'i sağ çaprazda boş bırakmışlardı. Şanslı gününde olan Nusret' in top önüne düştü. Önce durdurdu, kaleci Selahattin kontripide kalmış ters ayakla yakalamışdı. Ucak köşe boşboştu. Orta sertlikteki şutu ile bu köşeyi rahat buldu. Dakika 33 'dü.
Artık durum 2-0 olmuş. Adalet takımı çözülmüştü.Üst üste ataklar yapmaya devam ediyorduk. Adalet savunması ise can havli ile sadece atakları savuşturuyordu.


Dakika 40 olmuş Adalet teknik heyeti sahaya hükmedemez olmuştu. Devre arasında düzeni değiştirme kararı alan Şeref Bey gir gol yemeden soyunma odasına gitmek istiyordu. Bu dakikalarda soldan geliyorduk. Duvar pasları ile çizgiye kadar gelmiştik. Abdullah son pası aldığında topu aut çizgisine doğru açtı. Biraz fazla açınca yetişemeyeceğini anlayıp anca kayarak içeriye topu göndermek istedi. Adalet Savunmasında ki Gökçen ve Mesut Nusret Dalgakıran'nın ofsayt da olduğunu düşünerek topu bıraktılar. Hakem aynı görüşde değildi. Nusret Dalgakıran defansı bu umursamaz tavrını beklemiyordu çünkü ofsayt da değildi fakat pozisyonunu kaybetmişti. Pozisyonu takip edip gerilerden gelen Nusret Ülük Adalet takımın tüm umutlarını karartan vuruşu altı pas içinden bomboş bir şekilde yaptı. Kaleci pozisyonun gelişinden yere yatmıştı ama yerden seken top Nusret' in ayak içinede çarparak kalenin tavanına gitmişti.
İkinci Yarı bu kez Adalet dizilişi değiştirdi. İleride oynayan oyuncularını orjinal yerlerine defansa çekti. Olan olmuştu Adalet takımı öz güvenini kaybetmişdi bir kere. Beykoz 2. yarıyıda domine eden bir oyun oynadı 90 dakika bütün toplara sahip olma isteğini sürdürdü. Topa hakim olsada skorun verdiği rehavet ile 2. yarıdan pozisyonve gol çıkaramadı. Maç bu netice ile sonlandı.

Adalet takımı o sezon sayısız kötü maç çıkarmıştı. Bir türlü takım olamıyorlardı. Takımda Yıldız sayılabilecek oyuncular olmasına rağmen durumları kötüydü fakat otoriteler bu maç sonrasında 1.Kümeye geldiklerinden beri en kötü oyununu oynadıklarını yazdı. Rakip kötüydü fakat Beykoz' un hakkınıda herkes veriyordu. "90 dakika rakibi bir silindir gibi ezip geçti." satırları gazeteleri sülüyordu. Beykoz'un tempolu oyunu göz dolduruyor. Defans Rakip forvete top göstermiyordu. Sağ ve sol açıklar Hasan ve Günay hem savunma hem ileride forvet Nurset'i havadan ve derinlemesine paslarla besliyordu.
Adalet takımının saha kurgusun da büyük değişiklikler göze çarpıyordu. Güngör ve Ayhan gibi defans oyuncuları hücum da görev alması maçın tüm seyrini değiştirdiğine inanılıyordu. Maç fazlası ile puan durumun da ve oyun olarak çok üstün görünen Beykoz sezon sonunda tüm maçlat tamamlanınca Adaletin 2 sıra altınla ligi bitirmek durumunda kalmıştı.


  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Share on Google Plus

About Semt Aşığı

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder