Beykoz Zindeler Yurdu

Beykoz Zindeler Yurdu hakkında bugün bence çok büyük bir şey öğrendim. ⬇️
Foto: Haziran 1925 - Gol dergisi 
🚫 Öncelikle bize aktarılan yanlış bilgiyi söyleyeyim: Beykoz takımının adı
1908 - Mümeresat - ı Bedeniye
1911 - Beykoz Şark İdman Yurdu
1917 - Futbol şubesi açılışı 
1921 - Beykoz Zindeler Yurdu ile birleşerek. Beykoz Zindeler idman yurdu. 
... şeklinde devam ediyor.
Bu güne kadar saptaya bildiğimiz Futbol şubesi açılışı hikayesi 1917' nin çok öncesinde. Mehmet Yüce 'nin Osmanlı Melekleri kitabında da teyit ettiği üzere 1890 sonrası Beykoz çayırında ve Hisar Çayırında Futbol karşılaşması yapılmış.
... daha acayip bir bilgi. Bu çayırlarda futbol öncesi rugby oynamıyormuş. İstanbul' un başka semtlerinden hatta İngiliz gemilerinin takımları ile buralarda maçlar yapılmış. Deplasmana giden, sabit oyunculu ve formalı hatta taraftarlı Beykoz adında bir futbol takımı varmış.
Bir diğer bilgi: 1911 yılında kurulduğu söylenen daha sonra 1921 yanlış bilgiyi olarak birleştiği söylenen Zindeler Yurdu haricinde bir takım daha var. 1909 Beykoz Gençlik kulübü.
Bu yaka iğnelerinden oldukça fazla var. Özellikle Britanya çevresinde hala satışı devam ediyor. Ebay üzerinden arayabilirsin. Bu takımın Britanya çevresine tura çıkıp maçlar oynayıp tecrübe kazandığı satıcılar tarafından ürün açıklamasına yazılmış.
🟡⚫Şimdi öğrendiğim önemli bilgi: 1921 yılında birleşerek isim değişikliğine gidildi denilen Zindeler Yurdu. Flood başında ki resimde olduğu gibi 1925 yılında sahada fotoğraf vermiş.
Beykoz Zindeler Yurdu 5 Mayıs 1932 günü Milliyet gazetesine verilen ilan ile kongre düzenlemiş.
Bu iki bilgiyle beraber bugüne kadar anlatılan birleşme hikayesi ve renk seçimi çok doğru değil. Bu bilgi birçok Web sitesinde hatta Beykoz Belediye başkanınca bile servis edildi. Çok önemli tarihe sahip bir semtimiz var. Değerini bilmiyoruz.
Share on Google Plus

About Semt Aşığı

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder