TFF sayfasında İbrahim Kelle


Kurtuluş savaşı döneminde Altınordu spor kulübünün büyük bölümünün savaş da şehit olmasından dolayı Beykoz dan 2 yetenekli oyuncunun verilmesi istenmiş. Beykoz yönetimide en iyi oyuncusu Kelle İbrahim 'i Altınordu takımına göndermişti. O dönemde Cumhuriyetin ilanından 3 gün önce yapılan milli takıma çağrılan Kelle İbrahim tarihe Altınordulu milli sporcu olarak geçsede bir sezon sonra sarı-siyah renklere kavuştu. 1924 Paris olimpiyatlarına Beykoz Kulübü oyuncusu olarak katıldı.


TFF internet sitesinin hazırladığı Romanya maçı sayfasından;

Türkiye-Romanya Maç Kitabı'ndan

Millî Takımımızın 12 Ekim Cuma günü karşı karşıya geleceği Romanya, Türk futbolu için oldukça anlamlı bir rakip. Birincisi, Romanya'nın, Millî Takımımızın tarihinde ilk maçını oynadığı rakip olması. İkincisi ise Millî Takımımızın bugüne dek en çok maç yaptığı ekip olması.

Evet, ilk uluslararası temasını 26 Ekim 1923 günü İstanbul'daki Taksim Stadı'nda gerçekleştiren ay-yıldızlı takımımızın karşısında o gün Romanya Millî Takımı bulunuyordu. Aynı takımla bugüne dek tam 23 kez karşı karşıya geldik ve Romanya, en fazla A millî maç yaptığımız rakip olarak kayıtlara geçti.

Ancak 23 Romanya maçımızda çok da başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil. 15'i özel, 4'ü Dünya Kupası elemeleri, 2'şer tanesi de Avrupa Şampiyonası elemeleri ve Balkan Kupası maçları olmak üzere rakip olduğumuz Rumenleri sadece 4 kez mağlup edebildik. 7 maç berabere biterken, Rumenler 12 kez sahadan üstünlükle ayrıldı. Attığımız 23 gole karşılık kalemizde 46 gol gördük. 4 galibiyetimizin 2'sini resmi, 2'sini de özel maçlarda elde ettik. Şimdi Romanya ile oynadığımız maçlara daha yakından bakalım.

Beraberlikle başladık

Takvimlerin gösterdiği 26 Ekim 1923 tarihi, Türk futbolu adına dönüm noktalarından birisiydi. Çünkü Millî Takımımız o gün ilk millî maçına çıkıyordu. Ankara'da Cumhuriyetin ilânına daha 3 gün vardı ama İstanbul'da şimdiden bir bayram havası yaşanıyordu. Öğleden sonra saatler tam 3'ü 25 geçerken tarihi Taksim Stadyumu'nda Çekoslovak hakem Cratky düdüğü ağzına götürdü ve Millî Takımımızın bazen sevinçlerin doruğuna tırmandığı, bazen hüzünlere, gözyaşlarına bulandığı nice 90 dakikalarla yüklü büyük yolculuğu resmen başlamış oldu. İlk Millî Takımımızın kalesinde Nedim var, en geride iki bekimiz kaptan Hasan Kamil Sporel ve Cafer Çağatay... Önlerinde İsmet Uluğ, Nihat Bekdik. Yamaçlarında Baron Feyzi, Emin ile Alaeddin Baydar... For hattımız ateş gibi. Zeki Rıza Sporel, Sabih Arca ve Bedri Gürsoy...

Rakip Rumenler de hafife alınmayacak, okkalı bir rakip. Nitekim 25'te Ganze'yle ilk golü kalemizde görüyoruz. 7 dakika sonra, bir ceza vuruşunda meşin yuvarlağın arkasına geçen Zeki Rıza Sporel müthiş bir şutla Taksim Stadı'na doluşan futbol düşkünlerimizi havalara zıplatıyor: Gooolll... Devre arasına 1-1 giriyoruz. İkinci yarının başlarında geliştirdiğimiz bir hücumda Zeki Rıza, millîlerimizi öne geçiren bir gol daha atıyor ve İstanbul'un göbeği Taksim'de sevinç fırtınaları estiriyor. Bu sevincimiz ancak bir çeyrek saat kadar sürüyor. Triç I'in vuruşunda bu kez golü kalemizde görüyoruz. Bu, müsabakanın da son golü oluyor ve tarihi başlangıçta sayı tabelasında şu sonuç okunuyor: Türkiye: 2 - Romanya: 2.

Türkiye 2-2 Romanya


26 Ekim 1923, Özel Maç
İstanbul, Taksim Stadı

Hakem: A. Cratky (Çekoslovakya)
Türkiye: Nedim Kaleci (Altınordu) - Hasan Kamil Sporel (Fenerbahçe, Kaptan), Cafer Çağatay (Fenerbahçe) - İsmet Uluğ (Fenerbahçe), Nihat Bekdik (Galatasaray), Feyzi Baron (Altınordu) "İbrahim Kelle dk. 32 (Altınordu)" - Emin (Altınordu), Alaeddin Baydar (Fenerbahçe), Zeki Rıza Sporel (Fenerbahçe), Sabih Arca (Fenerbahçe), Bedri Gürsoy (Fenerbahçe)
Romanya: Pavlini - Vetasyano (Kaptan), Protopopescu - Triç II, Florian, Teklo - Norican, Triç I, Ganze, Klein, Dobiç
Goller: Ganze (dk. 25), Zeki Rıza Sporel (dk. 32 ve 50), Triç I (dk. 67)
Share on Google Plus

About Semt Aşığı

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder